Personal

Kauhujen vuokranantaja

Suurin osa meistä pitää kotia turvapaikkana, omana paikkana, jossa voi rauhoittua, levätä, rentoutua ja niin edespäin. No parempi keskeyttää tässä kohtaa, sillä meidän kokemus nykyisen vuokranantajan SATOn kanssa on todella päinvastainen ja viime kuukaudet ovat kotona ollessa kuluneet lähinnä jatkuvaan stressaamiseen. Miksi kirjoitan tällaista tekstiä? Siksi, että ehkä joku muu voisi tehdä toisenlaisen valinnan!

Muutimme maaliskuun lopussa SATON uudiskohteeseen ja luonnollisesti olimme innoissamme, uusi koti, jossa tekniikka pelaa ei tarvitse remotoida tai muutenkaan ei tulisi mitään ylimääräistä säätöä. Kuinka väärässä olimmekaan.

Säätö alkoi lähes välittömästi vuokrasuhteen alusta. Taloyhtiö oli heti ensimmäisen kuukauden jälkeen älyttömän levoton, osa naapureista on todella mukavia ja sydämellisiä, mutta sitten on taas osa joka säälimättä häiritsee asumista. Poikkeuksetta jokaisena viikonloppuna olen pyörinyt pitkin talon käytäviä täysillä huutavan musiikin tai muun häiriön aiheuttajaa etsimässä. On suht huvittavaa, että pyörimme naapurin vanhemman rouvan ja naapureiden kanssa käytävillä kyläpoliisi-tyyliin. Taloyhtiömme on savuton, mutta tällä hetkelläkin osa naapureista kärsii tupakanhajusta omissa huoneistoissaan ja tähän SATO ei löydä keinoa puuttua. Olen itse ollut yhteydessä heihin havaitessani naapurin polttavan parvekkeella, mutta heidän kommenttinsa on ollut luokkaa “tähän ongelmaan on vaikea puuttua”.

Talomme on ollut jatkuvien murtojen kohteena, heti muutaman ensimmäisen kuukauden aikana varastoihin murtauduttiin ja varastojen metalliset paksut ovet menivät siitä kohdassa mutkalle ja olivat vielä helpommin murrettavissa. Näiden ovien korvaamisessa uusilla meni monta kuukautta. Pyörävarastosta katosi pyöriä ja niitä asukkaat bongasivat tori.fi tai fb-kirppareilta. Näiden murtojen yhteydessä esimerkiksi varastotilojen palovaroittimet oli peitetty, joka tietysti on erittäin huolestuttava asia asukkaiden turvallisuutta ajatellen. Ovien lukkopesiin on tungettu milloin pahvia, teippiä etc, jotta julkisiin tiloihin pääsisi huomaamatta yöaikaan. Jätehuoneeseen ja useiden talojen yhteiseen imupisteeseen on sama pääsykoodi ja tällä pääsykoodilla pääsi aiemmin meidän rappuun. Pyysimme mm. näistä syistä kameravalvontaa julkisiin tiloihin, jotta murrot saataisiin loppumaan, mutta tätäkään ei voitu järjestää. Ovikoodien vaihdossa meni useampi kuukausi, luulisi tuon olevan homma joka hoituu kädenkäänteessä, mutta ei.

Olimme ihmetelleet kesäisin asuntojen kuumuutta ja ylipäätään huonoa sisäilmaa jo useamman kuukauden. Kärsin itse tuolloin usein päänsärystä ja luukutimmekin päivittäin ovet ja ikkunat auki, jotta saisimme asuntoon happea. Iso osa meistä asukkaista soitteli huoltoyhtiöön ja raportoi näitä huoneilmaongelmia vuoronperään ja sitten vasta muutaman kuukauden jälkeen Sato vihdoin myönsi, että ilmanvaihto on ollut tosiaan puutteellinen, tästä vain ei oltu tiedotettu asukkaille. Tässä kohtaa menetimme luottamuksen vuokranantajaa kohtaan, miksi tällaisesta ei ole tiedotettu vaikka ongelma on ollut tiedossa?

Korjaukselle emme saaneet mitään aikataulua, meitä pyydettiin vain odottamaan viikko toisensa jälkeen, luotimme kun meille kerta toisensa jälkeen luvattiin, että asia korjataan pian emmekä pyytäneet viranomaista tutkimaan millä mallilla huoneilma oikeasti huoneistoissa oli. Tässä kului hyvän aikaa ja tästä yli puolen vuoden jatkuvasta haitasta saimme korvaukseksi yhden kuukauden vuokran VAU. Yritimme usean asukkaan kanssa viedä korvausta kuluttajariitalautakuntaan, mutta tässä kohtaa SATO vaati meiltä asukkailta lokitietoja siitä, milloin ilmanvaihto on ollut poissa päältä kun on ollut ajoittaisia hetkiä kun se on ollut toiminnassa. Kysynpähän vaan mistä me asukkaat sellaisen tiedon kaivamme?

Tällä hetkellä tätä kirjoittaessani ilmanvaihdossa on taas ongelma, se pitää piinaavaa ääntä ja erityisesti yöllä tuntuu, että pää hajoaa siihen, joten nukun ja työskentelen siis olohuoneen sohvalla makuuhuoneen sijasta. Naapurimme oli viikon hotellissa omaan laskuunsa ja harkitsee tällä hetkellä yöpyvänsä kotipaikkakunnalla vian korjaamiseen asti. SATO on käynyt vahvistamassa, että ongelma on tosiaan olemassa, mutta taaskaan emme ole saaneet mitään aikataulua korjaukselle. Arvio oli kuukausi tai mahdollisesti pidempikin aika. Ja tässä sitä taas vain odotellaan ja ahdistutaan kukin omissa kodeissamme.

Erään asukkaan seinän sisältä kylppärissä valuu vettä, SATOn kanta tähän oli pyyntö käydä suihkussa niin, että suihku on kiinni ylhäällä seinäkiinnikkeessä (?!). Näiden säätöjen lisäksi on lista muita ongelmia, joiden listaaminenkin tähän olisi liian työlästä.

Usea asukas on ihastunut Kalasatamaan alueena, mutta kuvailee tässä talossa asumista “Stressaavin paikka asua tähän mennessä elämää”. Tai naapuria siteeraten “Täällä asuminen laittoi myös uuden asunnon ostohaaveet jäihin näiden kokemusten jälkeen.” Nämä lauseet kuvaavat täysin myös omaa kokemustamme. Viime vuosi oli pandemian johdosta myös uusi ja ahdistusta aiheuttava, työt ja vapaa-aika vietetään samassa paikassa. Tällaisina aikoina kodin merkitys korostuu todella huomattavasti.

Kodin sijasta tämä asunto tuntuu jatkuvan säädön ansiosta vankilalta. Kahden vuokran maksaminen päällekkäin ei kuitenkaan kaiken tämän jälkeen tunnu enää mitenkään päin kohtuulliselta. Olen pyytänyt useampaan kertaan, että saisimme katkaista sopimuksen, mutta SATO ei tässä tule vastaan. Onko tosiaan parempi roikottaa meitä ja muita asukkaita asiakkaina sopimuskauden loppuun asti ja sitten menettää meidät lopullisesti?

Ilmeisesti yrityksen linja on, että ei ole väliä vaikka asukas ei tule enää koskaan heidän palveluitaan käyttämään. Mietin vain miten voi olla mahdollista, että tällainen “asumisen asiantuntija”, joka mainostaa itseään lauseella “KODISTA TEKEE KODIN SE, ETTÄ ON OMAA TILAA JA HYVÄ OLLA” voi tosissaan toimia näin? Miten meillä on hyvä olla? Onko asiat vinossa vain meidän taloyhtiössä vai onko muilla samankaltaisia kokemuksia kyseisen yrityksen toiminnasta? Hienosti rakennettu brändi, joka ainakin tämän talon asukkaiden kokemuksen perusteella on juurikin vain kaunis kuori. Tällaista asiakaskokemusta on mahdoton korjata.

15.1. pakko päivittää tilannetta, ollaan oltu nyt melkein vuorokausi täysin ilman ilmanvaihtoa, asunto on asuinkelvoton jo pelkästään hajuhaitan vuoksi, eikä Sato suostu meitä sijoittamaan muualle kunnes korjaus on valmis. Kun luulet, että ei voi olla huonompaa palvelua niin aina se järjestyy, sen Sato osaa!

“Epätäydellisen täydelliset kodit” kääntyy meidän suussa nykyään “täydellisen epätäydelliset kodit”.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *