Personal

Vinkkini rauhoittumiseen ja läsnäoloon

Kirjoittaessani kuuntelin:


Tämä viikonloppu alkoi ihanalla ja kiireettömällä aamiaisella ystäväni kanssa El Fantissa. Olemme kerran aiemmin käyneet siellä brunssilla, mutta ymmärtääkseni ravintolan omistaja on vaihtunut viime vuonna, joten brunssia he eivät ainakaan tällä hetkellä tarjoile. Aamiainen kuitenkin maistui hyvin ja paikka oli edelleen säilynyt mukavan intiiminä ja viihtyisänä. Kävimme sen jälkeen hieman kiertelemässä kaupungilla, jonka jälkeen saatoin ystäväni bussille ja kävelin kotiin. Pakko sanoa, että auringonpaiste piristää mieltä huomattavasti ja huomasin kotimatkalla fiilisteleväni itsekseni jo varovaisesti kevään tuloa.

Tästä viikosta sen verran, että joulun ja uuden vuoden ylimääräiset lomapäivät tekivät todella hyvää ja tulivat tarpeeseen, mutta samalla myös sotkivat hieman päänsisäistä kalenteriani. Tämä nelipäiväinen viikko oli mielestäni erittäin sopiva ja rauhallinen laskeutuminen takaisin arkeen. Heräsin tosin tänään tunteeseen, että olisin myöhässä töistä (tai jostakin muualta😅)!

Ajoittain voi itse kullekin tulla hetkiä kun tuntuu, että on vaikea olla läsnä, mieli ja keho ovat jännittyneitä ja käyvät syystä tai toisesta ylikierroksilla. Tällaisina hetkinä voi olla vaikeaa keskittyä ja aika tuntua kuluvan silmänräpäyksessä. Tämän aamuisesta valheellisesta kiireen tunnusta inspiroituneena ajattelin jakaa omat vinkkini rauhoittumiseen ja läsnäoloon. Nämä toimivat minulle, ehkä näistä jokin voisi auttaa myös sinua?

Lista asioista, joita suosittelen kokeilemaan:

 • Keskity hengittämiseen
  Usein kun olemme jännittyneitä hengitämme pinnallisesti. Istu alas tai asetu vaikka matolle makaamaan, koita olla mahdollisimman rentona. Vedä rauhallisesti keuhkot täyteen ilmaa ja hengitä syvään ulospäin, puhaltaen keuhkot kokonaan tyhjäksi. Hengitä sisään nenän kautta ja ulos suun kautta.

  Keskity hengittämään mahdollisimman syvään ulos ja sisään, kuitenkaan pakottamatta. Tämä vaatii useimmiten useamman toiston, joten ole rauhassa paikoillasi hengitellen, kunnes hengittäminen syvään tuntuu vaivattomalta. Tämä auttaa kehoa rentoutumaan ja tätä kautta usein myös mielessä oleva varaus helpottaa.

 • Lähde kävelylle
  Jos haluat purkaa energiaa, voit lähteä kunnon reippaalle kävelylenkille tai vaikka juoksemaan, älä ota puhelinta mukaasi jos ei ole pakko. Vaihtoehtoisesti voit myös lähteä rauhalliselle kävelylle ja napata kahvin mukaan lähikahvilasta. Ulkoilma virkistää ja keho saa liikettä, joka jo itsessään usein helpottaa mielessä ja kehossa olevaa jännitystilaa.

  Jos tunnet olevasi erityisen kuormittunut kokeile tätä: Etsi rauhalliseen tahtiin ympäriltäsi viisi asiaa, jotka: Pystyt näkemään, haistamaan ja kuulemaan. Miltä maa tuntuu jalkojesi alla? Keskity tuntemaan miltä maa jalkojesi alla tuntuu. Hengitä rauhallisesti ja syvään. Tämä auttaa usein minua maadoittumaan, fokusoitumaan nykyhetkeen ja ympäristöön jossa olen ja täten lisäämään läsnäolon tunnetta.

 • Siivoa
  Imuroi, pyyhi pölyt, tiskaa ja järjestä vaikka vaatekaappisi värijärjestykseen. Kehosi saa liikettä ja mielesi jotakin johon keskittyä. Siivouksen edistymisen myötä saat luotua järjestystä ja tätä kautta myös kontrollintunne ja onnistumisen tunteet lisääntyvät, joka taas usein lisää turvallisuudentunnetta. Tavaroiden saaminen järjestykseen on myös konkreettista ja siisti koti rauhoittaa oloa ja tuo tätä kautta parempaa fiilistä.

 • Kirjoita ylös asiat, jotka ovat mielen päällä
  Itse olen varannut tähän käyttöön yhden kokonaisen vihkon, johon kirjoitan erityisesti silloin, kun tuntuu, että jokin ajatus pyörii päässä toistuvasti. Mielessä olevien asioiden kirjoittaminen ylös estää sinua unohtamasta niitä ja tämä taas usein helpottaa rauhoittumista. Ajatusten sanoittaminen ja ylös kirjaaminen auttaa myös jäsentelemään niitä ja tämä taas helpottaa asian edistämistä sitten kun sen aika on.

 • Pidä tunnepäiväkirjaa
  Miltä minusta nyt tuntuu? Miksi? Koita jäsennellä mahdollisimman tarkasti tunteen syntymistä, miltä se tuntuu ja sitä mikä oikea tunne on. Useimmiten kun tunnemme olevamme esimerkiksi vihaisia, vihan tunne ei ole välttämättä se mitä oikeasti tunnemme, se on vain helpompi tunnistaa ja hyväksyä kuin esimerkiksi pettymys tai suru. Tunteiden sanoittaminen ja avaaminen paperille helpottaa niiden jäsentelyä ja ymmärtämistä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään itseäsi ja suhtautumistasi asioihin ja erilaisiin tilanteisiin paremmin.

 • Sulje ylimääräiset virikkeet pois
  Koita olla hetki selaamatta Instagramia, pistä puhelin ja läppäri pois, pystytkö olemaan puoli tuntia rauhassa yksin omien ajatustesi kanssa?

  Vaikka puhelimen jatkuva selaaminen tuntuu sinusta helpolta ja vaivattomalta, se kuormittaa aivojasi tuomalla ylimääräisiä ärsykkeitä. Näihin jatkuviin ärsykkeisiin tottuneina siedämme huonosti paikallaanoloa tai hiljaisuutta. Miltä tuntuisi jos et täyttäisikään stressaavia tai “tylsiä” hetkiä puhelinta selaamalla vaan sen sijasta käyttäisit tuon ajan keskittyen itseesi ja siihen mitä ympärilläsi tapahtuu? Puhelimen selaamisen vähentäminen auttaa sinua todennäköisesti keskittymään paremmin olennaiseen, rauhoittumaan ja olemaan vahvemmin läsnä.

 • Aloita päivä rauhallisesti
  Sen sijasta, että et syö aamiaista ollenkaan tai kiireessä, koita herätä hieman aikaisemmin, sytytä kynttilöitä, kuuntele rauhallista musiikkia ja nauti aamiainen rauhassa.

  Itselläni päivä useimmiten jatkuu niin kuin alkaa ja kun sen aloittaa rauhallisesti ja mukavasti, se todennäköisemmin myös jatkuu rauhallisena ja mukavana. Lisäksi energian tankkaaminen aamusta antaa keholle ja aivoillesi polttoainetta. Muutenkin suosittelen syömään tasaisesti päivän mittaan (tässä on itselläni vielä parantamisen varaa!). Kaikki meistä tietävät miltä tuntuu kun huonosti syöneenä on heikko olo ja se jos mikä aiheuttaa turhaan huonoa ja vetämätöntä oloa.

 • Järjestä mahdollisimman usein hetkiä, joina huolehdit itsestäsi ja teet jotakin mukavaa itseäsi varten
  Koita rauhoittua näissä hetkissä ja keskittyä siihen mitä olet tekemässä. Esimerkiksi suihkussa käydessä tunnustele miten mukavalta lämmin vesi tuntuu iholla ja miltä hoitoaine tuoksuu. Silloin kun päivät vierivät eteenpäin hullunlailla voivat tällaiset pienen pienetkin hetket, jotka järjestät itseäsi varten tuoda iloa sekä auttaa pysähtymään hetkeksi ja täten vähentämään kiireen tai stressin tuntua.

 • Ennen kaikkea, järjestä itsellesi aikaa, jolloin voit vain olla ja tehdä juuri niin kuin sinusta itsestäsi tuntuu
  Ollessamme kuormittuneita syystä tai toisesta, elämästä tulee helposti suorittamista. Jatkuva suorittaminen taas vaikeuttaa rentoutumista ja itsensä sekä omien tarpeiden kuuntelemista aidosti.

  Useimmilla meistä ei ole mahdollisuutta tehdä joka hetki vain sitä mitä itse haluamme, mutta monissa asioissa meidän on kuitenkin mahdollista kysyä itseltämme onko tämä tekemäni asia sitä mikä lisää onnellisuuttani, haluanko tai tarvitsenko tätä oikeasti juuri nyt? Jos jonakin päivänä tarpeemme on ystävän tapaamisen sijaan rauhoittua kotona, on meillä (tai ainakin pitäisi olla) oikeus ja vapaus tehdä niin. 🙏

Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua. 💛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *